Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek bezowy napakowany bakaliami

Mazurek bezowy napakowany bakaliami

Autor: PatiGotuje

Przepisów i artykułów: 233 Ocena: 1916

Dodano: 24.03.2018

Odsłon: 717

Mazurek bezowy napakowany bakaliami został zainspirowany przepisem ze strony Moje Wypieki i mieszanką keksową. Głównym składnikiem jest beza naszpikowana bakaliami, które możemy mieszać w dowolny sposób. Użyjcie orzechów, suszonych owoców lub tak jak ja gotowej mieszanki.

Składniki

  • 6 białek (w temperaturze pokojowej)
  • 250 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 2 wafle (kwadratowe)
  • około 300 g dowolnych bakalii (u mnie mieszaka keksowa Helio)
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Nie przestając ubijać dodajemy cukier, powoli i stopniowo – łyżka po łyżce. Kiedy nasza piana będzie gęsta i błyszcząca dodajemy przesianą mąkę i bakalie (jeśli są duże najlepiej je pokroić). Całość delikatnie mieszamy.

  2. Taką bezę dokładnie i równomiernie przekładamy na wafel, wyrównujemy i przykrywamy drugim waflem. Przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (taką dużą standardową z piekarnika).

  3. Pieczemy (a właściwie suszymy) w dobrze nagrzanym do 140°C piekarniku przez co najmniej godzinę.

    Gotowy studzimy i kroimy w kostkę.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń