Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek czekoladowy

Mazurek czekoladowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 1575

Dodano:

Odsłon: 766

dwie wersje

Składniki

  • 100 g masła
  • 2 żółtka
  • 30 g kakao
  • 30 g cukru pudru
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 ml śmietanki 30%
  • 200 g czekolady gorzkiej lub mlecznej
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 100 g masła
    2 żółtka
    30 g kakao
    30 g cukru pudru
    150 g mąki pszennej

    Wszystkie składniki łączymy z sobą i zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto okaże się zbyt suche dodaj 2-3 łyżki wody. Gotowe ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i formujemy kształty. Wstawiamy ponownie do lodówki na czas nagrzania piekarnika do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Pieczemy około 13-15 minut.

  2. Wersja na spód bez pieczenia na blogu.

  3. Czekoladowy ganasz:

    200 g czekolady, sami zdecydujcie jakiej
    100 ml śmietanki 30%

    Czekoladę rozpuszczamy w rondlu, dodajemy śmietankę i dokładnie mieszamy. Przestudzony czekoladowy ganasz wylewamy na mazurki. Dekorujemy i wstawiamy do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń