Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek migdałowy z konfiturą morelową

Mazurek migdałowy z konfiturą morelową

Autor:

Przepisów i artykułów: 80 Ocena: 901

Dodano:

Odsłon: 173

Pyszny, cieniutki, idealnie kruchy mazurek z konfiturą morelową i prażonymi migdałami.

Składniki

  • masło - 170 gram
  • cukier puder - 70 gram
  • 2 żółtka
  • 250 gram mąki pszennej
  • szczypta proszku do pieczenia
  • 2-3 krople esencji migdałowej
  • Do przełożenia : konfitura morelowa własnej roboty - duży słoik
  • Do ozdoby:
  • prażone płatki migdałów
  • kajmak
  • orzechy włoskie - garść
  • żurawina-garść
  • roztopiona czekolada - opcjonalnie
5-6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zimne masło, cukier puder, mąkę, proszek, żółtka i esencję migdałową zagniatamy szybko, tworzymy kulę, owijamy w folię i wkładamy do lodówki na godzinę. Po tym czasie cieniutko rozwałkowujemy ( ciasta starczy na dużą blachę) i układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Z resztek ciasta uformować wałeczki wg naszej inwencji twórczej, Piec w 180 stopniach przez około 20 minut, do zarumieniania. Pilnować, aby się nie przypaliło, ciasto jest cieniutkie i mega kruche.

  2. Mój mazurek obłożony jest domową konfiturą morelową, lekko kwaskowatą, co znakomicie przełamuje słodycz kajmaku. Podprażone płatki migdałowe doskonale chrupią, a orzechy, żurawina i morele stanowią uwieńczenia naszego małego dzieła. Całość polana rozpuszczoną mleczną czekoladą. Mnóstwo kalorii, ale kiedy jeśli nie w Wielkanoc ...:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń