Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek wielkanocny z galaretką

Mazurek wielkanocny z galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 71 Ocena: 371

Dodano:

Odsłon: 1073

Nie wyobrażam sobie Wielkanocny bez mazurka. Mazurek z galaretką ma delikatny smak i jest szybki w wykonaniu. Jego podstawę stanowi kruche ciasto, które przypadnie do gustu chyba każdemu.

Składniki

  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • kostka zimnego masła
  • 0,5 szklanki drobnego cukru
  • 3 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • opakowanie ulubionej galaretki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników ( z wyłączeniem galaretki) zagniatam ciasto, które następnie zawijam w folię i wkładam do lodówki na minimum 30 minut.

  2. Schłodzone ciasto rozwałkowuję i formuję odpowiedni kształt. Ze skrawków ciasta formuję warkocz, którym oklejam brzegi mazurka. Piekę 15-20 minut w 180 st. C.

  3. Galaretkę dokładnie rozpuszczam w 0,5 szklanki wrzącej wody. Gdy lekko zgęstnieje (nastąpi to bardzo szybko) wlewam galaretkę na powierzchnie mazurka i pozostawiam w chłodnym miejscu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń