Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z bakaliami w waflu

Mazurek z bakaliami w waflu

Autor:

Przepisów i artykułów: 273 Ocena: 2517

Dodano:

Odsłon: 1940

Tego mazurka każdy może przygotować w domu, niezależnie od tego czy ma piekarnik. Jego przygotowanie trwa dosłownie kilka chwil. Smakuje wybornie i wygląda cudownie ;)

Składniki

  • 4 kwadratowe wafle
  • 2 jajka
  • 3 żółtka
  • 10 łyżek cukru
  • 2 kostki masła (200 g)
  • garść suszonych śliwek
  • garść suszonych moreli
  • garść suszonej żurawiny
  • garść rodzynek
  • Dodatkowo:
  • wódka i woda do zalania bakalii
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    Bakalie kroimy i zalewamy wódką rozcieńczoną wodą. Płyn powinien przykryć owoce. Postawiamy na 3-4 godziny.

  2. Masę ubijamy na parze, więc jej przygotowanie rozpoczynamy od zagotowania wody w garnku. Do metalowej lub szklanej miski wbijamy jajka, dodajemy żółtka i cukier. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszamy ogień do minimum, układamy na garnku miskę i zaczynamy ubijać masę (ja używam miksera na średnich obrotach). Ubijamy, aż masa zwiększy swoją objętość, będzie puszysta i gęsta, a cukier całkowicie się rozpuści . Tak ubitą masę ściągamy z garnka i pozostawiamy do wystudzenia (co jakiś czas należy ją przemieszać, aby stygła równomiernie). Kiedy nasza masa będzie już chłodna, w drugiej misce ucieramy masła i dodajemy do nich powoli masę jajeczną cały czas ubijając masa. Całość ucieramy do połączenia składników. Dodajemy bakalie (wraz z płynem, jeśli jeszcze nam jakiś pozostał). Masę dokładnie mieszamy i przekładamy nią wafle robiąc 3 warstwy. Przykrywamy ściereczką na której umieszczamy coś ciężkiego (żeby nasze wafle się nie wywinęły) i pozostawiamy na noc do skruszenia.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 27 marca To jest idealny przepis dla nas :D
Jesteśmy "antyciasteczkowi" i każde pieczenie zlecamy lepszym od nas ;)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń