Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z kajmakiem

Mazurek z kajmakiem

Autor: Kocurekwkuchni

Przepisów i artykułów: 24 Ocena: 318

Dodano: 26.03.2013

Odsłon: 29997

Tradycyjny, kruchy i cudownie słodki mazurek z kajmakiem, niezastąpiony na wielkanocnym stole, zapraszam:)

Składniki

> 6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z mąki, masła, cukru, jajka i ugotowanych żółtek przetartych przez sitko zagnieść ciasto, owinąć w folę spożywczą i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.

  2. Gdy ciasto się schłodzi mniej więcej 2/3 rozwałkować i wyłożyć nim formę prostokątną lub okrągłą, lub tak jak ja- uformować dowolny kształt. Z pozostałego ciasta ulepić wałeczek i dolepić do brzegów ciasta.

  3. Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C przez około 20 minut. Na upieczone, schłodzone ciasto wyłożyć kajmak z puszki, udekorować wedle upodobań orzechami, owocami lub czekoladowymi jajkami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

madera 29 marca 2013 Majstersztyk według mojej skromnej osoby. Bardzo ładnie ozdobiony super:-)) Pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

capri 27 marca 2013 wspaniały mazurek, wgryzłabym się w ten kajmak i w te czekoladowe jajeczka, pozdrawiam :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 27 marca 2013 "Kajmak – słodka masa dodawana do deserów i innych produktów spożywczych. Masa ta powstaje podczas gotowania mleka z cukrem w różnych proporcjach (często z dodatkiem kawy, czekolady, ciemnego kakao oraz innych dodatków) do zgęstnienia; następnie ucierana jest z masłem, a czasami również ze śmietanką i żółtkiem. Drugim (mniej wymagającym) sposobem wytworzenia kajmaku jest gotowanie lub podgrzewanie w piekarniku przez 2-3 godziny puszki ze słodzonym mlekiem skondensowanym". Pozdrawiam ;)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Kocurekwkuchni 27 marca 2013 Oczywiście najlepiej gotować kajmak z mleka i cukru lub miodu mieszając około pół godziny aż zrobi się gęsty. W przypadku braku czasu rozwiązaniem wg mnie optymalnym jest kupno masy, ale tylko takiej, gdzie w składzie surowcowym jest tylko mleko i cukier, żadnych dodatkowych składników.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń