Pyszny mazurek na kruchym spodzie.
Slodkawielkanoc - Mazurek z kajmakiem i kremem budyniowym
Składniki
- - 175g mąki pszennej,
- - 25g cukru pudru,
- - 100g schłodzonego masła 82%,
- - 1 łyżka śmietany 18%,
- - 1 żółtko,
- Wypełnienie
- - 1/3 puszki kajmaku,
- - 6-8 łyżek kremu budyniowego,
- - 3-4 kostki mlecznej czekolady.
Składniki
- - 175g mąki pszennej,
- - 25g cukru pudru,
- - 100g schłodzonego masła 82%,
- - 1 łyżka śmietany 18%,
- - 1 żółtko,
- Wypełnienie
- - 1/3 puszki kajmaku,
- - 6-8 łyżek kremu budyniowego,
- - 3-4 kostki mlecznej czekolady.

Etapy przygotowania
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy. Wypełnienie Smarujemy kajmakiem spody mazurków. Następnie nakładamy krem budyniowy. Całość obsypujemy mleczną czekoladą. *Przepis na krem budyniowy znajdziecie na moim blogu.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 40
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 321
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 79
Ostatnio komentowane przepisy
Najprostsze w przygotowaniu kotlety z indyka posypane solą i pieprzem i obtoc...
Odsłon: 40
Świetnie prezentuje się na świątecznym stole.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Warzywa
- Ziemniaki
- Nabiał
- Przyprawy
- Śledziowe
- Dla zdrowia
Odsłon: 321
Ziemniaki księżnej to puree ziemniaczane z dodatkiem jajek i masła, które po...
Odsłon: 79



Składniki
- - 175g mąki pszennej,
- - 25g cukru pudru,
- - 100g schłodzonego masła 82%,
- - 1 łyżka śmietany 18%,
- - 1 żółtko,
- Wypełnienie
- - 1/3 puszki kajmaku,
- - 6-8 łyżek kremu budyniowego,
- - 3-4 kostki mlecznej czekolady.
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misie miksera i miksujemy/wyrabiamy. Można także zrobić to ręcznie. Ciasto formujemy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na godzinę. Po upływie godziny rozwałkowujemy ciasto na grubość około 4mm i wycinamy z niego kształt pisanki. Z pozostałych ścinków kształtujemy wałeczek i przyklejamy na zewnętrznej stronie mazurka. Ciasto umieszczamy na papierze do pieczenia i ponownie schładzamy w lodówce przez około 30-60 minut. Przed włożeniem ciasta do piekarnika nakłuwamy je widelcem. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 stopni, do zarumienienia. Po upieczeniu, studzimy. Wypełnienie Smarujemy kajmakiem spody mazurków. Następnie nakładamy krem budyniowy. Całość obsypujemy mleczną czekoladą. *Przepis na krem budyniowy znajdziecie na moim blogu.