Do góry

Desery Przepis na:

Mazurek z kajmakiem i masą

Przepis dnia 2018-03-30
Mazurek z kajmakiem i masą

Autor:

Przepisów i artykułów: 344 Ocena: 3638

Dodano:

Odsłon: 12992

Większość przepisów na mazurka zawiera tylko jedno ciasto, masę i jest bogato zdobiony. U mnie w domu mazurek też zawsze był z masą ale zawierał aż trzy ciasta. Taki właśnie, rodzinny przepis mam dzisiaj dla Was. Dla mnie jest to mazurek idealny, chodź innych też nie odmawiam ;)

Składniki

  • Ciasto:
  • 2 jajka
  • 125 g masła
  • 2 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • niecała łyżeczka sody
  • Masa:
  • 500 ml mleka
  • 140 g cukru
  • kopiata łyżka mąki tortowej
  • kopiata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 250 g margaryny
  • Dodatkowo:
  • 400 g kajmaku
  • około 70 g płatków migdałowych
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Wymiary formy 30 cm x 25 cm

    Mąkę na ciasto przesiewamy. Dodajemy jajka, cukier, miód, sodę i pokrojone w kostkę masło. Zagniatamy na gładkie ciasto i dzielimy na 3 równe części. Wyklejamy nimi 3 takie same blachy do pieczenia (można również rozwałkować). Każdy z nich pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C z termoobiegiem przez około 15-20 minut lub do momentu zarumienienia się ciasta. Upieczone blaty ciasta pozostawiamy do wystudzenia.

  2. Mąkę tortową (na masę) i ziemniaczaną mieszamy w 1/2 szklanki mleka. Resztę mleka gotujemy z cukrem do momentu aż ten całkowicie się rozpuści. Dodajemy rozrobione mąki, podgrzewamy mieszając do zagotowania. Gasimy ogień i dodajemy pokrojoną na małe kawałki margarynę. Całość dokładnie miksujemy na niskich obrotach do momentu całkowitego rozpuszczenia się margaryny. Ciasta smarujemy od razu gorącą masą.

  3. Na dolny blat wykładamy 2/3 masy, przykrywamy drugim blatem, który smarujemy masą krówkową na nią kładziemy ostatni blat ciasta i smarujemy go pozostałą masą. Górę obsypujemy podprażonymi na suchej patelni migdałami.

    Smacznego ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 18 marca 2018 No i jak tu nie "Cieszyć się każdym dniem" mając przed oczami taki mazurek na bogato, bardzo bogato xD
Super ciacho i nawet tą kawkę bym z nim łyknął :D PYCHA :))

3 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń