Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem

Medaliony schabowe z cebulowo-serowym farszem

Autor:

Przepisów i artykułów: 51 Ocena: 281

Dodano:

Odsłon: 7705

Bardzo kruche i rozpływające się w ustach schabowe w postaci medalionów. Kruchość zawdzięczamy mleku, intensywności nadaje cebula i ostry ser. Idealne na rodzinny obiad!

Składniki

  • 700 g schabu
  • Sól
  • Pieprz
  • Przyprawa do wieprzowiny
  • 5 cebul
  • 5 pieczarek
  • 100 g żółtego sera (ostrego)
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • Olej do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Schab dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem i kroimy na 1 cm plastry. Rozbijamy bardzo cienko, przyprawiamy solą i pieprzem. Schabowe zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Cebulę oraz pieczarki kroimy w kosteczkę. Przesmażamy na rozgrzanej patelni. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Schab odsączamy z mleka. Doprawiamy przyprawą do wieprzowiny. Na każdym plastrze (bliżej brzegu) układamy po dużej łyżce cebuli z pieczarkami oraz ser. Zawijamy na pół, spłaszczamy dłońmi tak aby brzegi się zamknęły. Każdy schab moczymy w pozostałym mleku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń