Do góry

Dania główne Przepis na:

Medaliony z piure ziemniaczanym

Medaliony z piure ziemniaczanym

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 1

Sprawdzony przepis na "Medaliony z piure ziemniaczanym"

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • ok. 60 dag polędwiczek wieprzowych (2 sztuki)
  • 2 łyżki oleju
  • 1 por
  • 15 dag + 2 łyżki masła
  • 250 ml mleka
  • 5 dag (1 mała kajzerka) czerstwej bułki
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój na kawałki. Włóż je do garnka. Zalej lekko posoloną wodą i gotuj ok. 20 minut. W tym czasie polędwiczki oczyść, opłucz, pokrój na 8 plasterków. Każdy kawałek polędwicy lekko rozgnieć dłonią, formując owalny kotlet. Mięso posyp solą.

  2. Na patelni rozgrzej olej. Włóż medaliony. Smaż je po 5 minut z każdej strony. Por oczyść, drobno pokrój. Medaliony pod koniec smażenia lekko oprósz pieprzem. Zdejmij mięso z patelni, trzymaj w cieple, by nie wystygło.

  3. Na tłuszczu ze smażenia mięsa podsmaż kawałeczki pora. 15 dag masła rozgrzej. Bułeczkę pokrusz, zrumień na maśle. Ziemniaki odcedź, utrzyj z 2 łyżkami masła i mlekiem. Piure przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką. Medaliony ułóż na talerzach. Obok połóż piure ziemniaczane. Posyp je kawałeczkami pora i zrumienioną bułeczką.

  4. ok. 40 minut. 1 porcja 870 kcal.

  5. Sos miodowy: Pokrój na kawałeczki 3 dag masła, włóż je do zamrażalnika. W garnku zagotuj 100 ml wody z 125 ml jasnego sosu sojowego i 2 łyżkami miodu gryczanego (ew. melasy). Dodaj 2 łyżki ostrej musztardy (np. sarepskiej, tatarskiej, rosyjskiej). Zmniejsz płomień i kawałeczek po kawałeczku dołóż schłodzone masło. Cały czas mieszaj, aż sos się zagotuje. Polej nim gotowe medaliony.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń