Do góry

Desery Przepis na:

Meksykańska beza

Meksykańska beza

Autor:

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 1

Dodano:

Odsłon: 197

Meksykańska beza, która jest wspomnieniem tego, że mój narzeczony oświadczył mi się na wakacjach w Meksyku! Dziś więc zrobiłam mu niespodziankę i zrobiłam bezę w barwach flagi Meksyku <3

Składniki

  • 6 białek jaj
  • 250g + 2 łyżki cukru pudru
  • 250g serka mascarpone
  • 400ml śmietanki 30%
  • ulubione owoce
5-6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Beza:
    Ubijamy białka na sztywno (ważne, aby nie ubijać za mocno!), następnie stopniowo dodajemy cukier puder (łącznie 250g).
    Piekarnik nagrzewamy do 130 stopni. Masę białkową wykładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez 30 min.
    Następnie temperaturę zmniejszamy do 100 stopni i pieczemy przez 2h.

  2. Krem:
    Ubijamy śmietankę 30%. Dodajemy serek mascarpone wciąż miksując. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru pudru miksując na wolnych obrotach.

    Masę wykładamy na upieczoną i zimną bezę, ozdabiamy ulubionymi owocami.
    U mnie są to oczywiście owoce w barwach flagi Meksyku, tak w ramach wspomnień :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń