Do góry

Dania główne Przepis na:

Meksykańskie burrito z wołowiną

Meksykańskie burrito z wołowiną

Autor: szefowa-kuchni

Przepisów i artykułów: 364 Ocena: 5468

Dodano: 08.07.2018

Odsłon: 10253

Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę.

Składniki

  • 6 placków tortilli
  • 400g mięsa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 duża cebula
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 5 ząbków czosnku
  • 300ml passaty pomidorowej
  • mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej
  • olej
  • 150g żółtego sera
  • natka pietruszki do dekoracji
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebulę i paprykę kroimy w kostkę. Czosnek drobno siekamy. Paprykę i kukurydzę odcedzamy z zalewy. Do passaty dodajemy sól do smaku.

  2. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone do zarumienienia, następnie dodajemy paprykę i cebulę, smażymy do odparowania wody. Dodajemy czosnek, fasolę i kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania.

  3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy je, układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy pozostałą passatą, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Dekorujemy natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń