Do góry

Desery Przepis na:

Michaszki, Michałki

Michaszki, Michałki

Autor: andalmatiner

Przepisów i artykułów: 96 Ocena: 289

Dodano: 24.03.2018

Odsłon: 688

MICHASZKI, MICHAŁKI po mojemu.. smakiem mocno zbliżone do oryginału :-)

Składniki

  • 320 g masła orzechowego najlepiej z kawałkami orzechów
  • 65 g masła
  • 100 g czekolady mlecznej
  • spora szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 170 g cukru pudru
  • 1 wafel Andrut pokruszony
  • NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:
  • ok. 350 g czekolady mlecznej + 1 łyżka masła
  • ok. 30 g czekolady deserowej na esy floresy + 1/2 łyżeczki masła
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

    1. Czekoladę mleczną połam na kawałki i rozpuść w kąpieli wodnej.

    2. Gdy czekolada się rozpuści przełóż ją wraz z pozostałymi składnikami (poza pokruszonym waflem) do robota kuchennego i zmiksuj do połączenia i powstania gładkiej masy.

    3. Dodaj okruchy wafla i wymieszaj.

    4. Przełóż do małej formy i umieścić w lodówce do stężenia.

    5. Gdy masa stężeje pokrój nożem na kawałki wielkości cukierków Michaszków.

    6. Ponownie schłodź.

    POLEWA CZEKOLADOWA:

    1. Czekoladę razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej.

    2. Gdy się rozpuści i powstanie aksamitny krem zanurz w nim pojedynczo cukierki i odkładaj na folię aluminiową do stężenia.

    3. Dekorację Esy floresy wykonaj z czekolady deserowej (najpierw razem z masłem rozpuść w kąpieli wodnej).

    4. Odstaw do stężenia.

    5. Najszybciej czekolada zastygnie w lodówce.

    6. Przechowuj w lodówce.

    7. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 25 marca Uwielbiam "Michałki" wiec Twoj przepis wykorzystam na pewno :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń