Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone kotlety nadziewane fetą

Mielone kotlety nadziewane fetą

Autor: anioleczek324

Przepisów i artykułów: 36 Ocena: 41

Dodano: 18.04.2011

Odsłon: 1469

Wspaniałe

Składniki

  • mięso mielone wołowo - wieprzowe, 50 dag
  • czerstwa kajzerka, 1
  • jajka, 4
  • ząbki czosnku, 2
  • starty majeranek, 1 łyżeczka
  • cebula, 1
  • Posiekana natka pietruszki, 1 łyżeczka
  • słodka mielona papryka, 1 łyżeczka
  • ser feta, 1 opakowanie (275g)
  • Bułka tarta, 1 łyżka
  • maka, 2 łyżki
  • olej lub oliwa, 5 łyżek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Godzinę wczesniej wkładamy do miseczki z mlekiem czerstwą kajzerkę aby rozmiekła.

  2. Mielone mięso wkładamy do miski. Wyciskamy i rozdrabniamy namoczoną wcześniej kajzerkę i dodajemy do mięsa.

  3. Wbijamy następnie 2 jaja, dorzucamy majeranek, paprykę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulę. Masę wyrabiamy dokładnie przez ok 5 min, poczym kroimy fetę na 8 plastrów.

  4. Z mięsa formujemy płaskie, okrągłe plackii zawijamy nimi fetę. Delikatnie formujemy kotlety, pamiętając aby każda dziurka przez którą może wypłynąć nadzienie była sklejona.

  5. Obtaczamy kotlety najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Smażymy na oleju z każdej strony co najmniej po 5 min.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń