Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone pieczone

Mielone pieczone

Autor:

Przepisów i artykułów: 206 Ocena: 4427

Dodano:

Odsłon: 19676

Kotlety mielone nie zawsze musza być smażone

Składniki

  • Mięso mielone 500 gram
  • Cebula 2 szt.
  • Marchewka 1 szt.
  • Pieczarki 7 szt.
  • Posiekana natka pietruszki 2 łyżki
  • Ser tarty 10 dag
  • Jajko 1 szt.
  • Bułka tarta 3 łyżki
  • Pieprz ziołowy
  • Sól
  • Czosnek granulowany
  • Ciasto francuskie 1 opakowanie
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Cebule siekamy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce. Wrzucamy to na patelnię i przesmażamy. Przekładamy warzywa do miski. Pieczarki kroimy w kostkę i również przesmażamy. Dokładamy to do warzyw w misce. Do miski wkładamy mięso mielone, tarty ser, wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawiamy solą, pieprzem ziołowym oraz czosnkiem granulowanym. Wszystko dokładnie mieszamy.

  2. Z ciasta francuskiego wycinamy cienkie paski. Z mięsa lepimy kulki i owijamy je paskami z ciasta francuskiego, tak aby kotlety przypominały „kłębek włóczki”. Kotlety układamy na blaszce do pieczenia wyścielonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 30-35 minut w temperaturze 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń