Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z ogórkiem konserwowym

Mielone z ogórkiem konserwowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 359 Ocena: 1880

Dodano:

Odsłon: 186

Tradycyjne mielone z niespodzianką w środku. Dodatek ogórków konserwowych "nawilża" mielone od środka nadając im kwaskowy posmak.

Składniki

  • mięso mielone 80 dag
  • jajka 2 szt
  • mleko 0,75 szklanki
  • cebula 1 szt
  • ogórki konserwowe 3 szt
  • bułka czerstwa 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • tłuszcz do smażenia
3-4 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czerstwą bułkę zalewamy letnim mlekiem i odstawiamy na 20 min. Następnie bułkę odciskamy z mleka i dodajemy do mięsa mielonego /najlepiej mieszanego wołowo-wieprzowego/. Dodajemy także jajka, startą na tarce jarzynowej cebulę i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i dokładnie wyrabiamy.
    Ogórki konserwowe kroimy na kawałki - ich wielkość zależy od wielkości klopsików.
    Porcje mięsa mielonego rozkładamy"plackiem" na wilgotnej dłoni, układamy na nim kawałek ogórka konserwowego i formujemy klopsika z ogórkiem w środku.
    Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy mielone na złoty kolor z wszystkich stron.
    Podajemy z surówką i ziemniakami lub jako dodatek do kanapek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń