Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7035
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6092
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1804
Najlepszy szczaw jest w maju dlatego jadę za miasto w sprawdzone już miejsce...
Odsłon: 7035
Wspaniałe połączenia orzeźwiających truskawek i słodkiej, rozpływającej się w...
Odsłon: 6092
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 1804
Składniki
Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy je na rumiano i przekładamy do dużej miski.
Do miski z cebulami wrzucamy mięso mielone, wbijamy jajko, posiekaną natkę pietruszki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz bułkę tartą (zależy od wilgotności mięsa – dodajemy bułki tartej w takiej ilości, aby masa mięsna nie była zbyt rzadka). Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą oraz pieprzem i ponownie mieszamy.
Pieczarki obieramy, wrzucamy do osobnej miski i zalewamy wrzątkiem, aby się sparzyły. Po około 5 minutach wyciągamy je z wody. Ze zrobionej wcześniej masy mięsnej robimy kotlety i wkładamy w środek każdego całą pieczarkę. Każdy kotlet obtaczamy w bułce tartej i wkładamy na rozgrzaną patelnię polaną oliwą z oliwek i smażymy na rumiano z każdej strony. Z podanej porcji wychodzi ok. 12 kotletów.