Do góry

Dania główne Przepis na:

Mielone z surówką z pieczonych buraków i ziemniakami

Mielone z surówką z pieczonych buraków i ziemniakami

Autor:

Przepisów i artykułów: 413 Ocena: 2331

Dodano:

Odsłon: 254

Pyszna klasyka: mielone podane z surówką z pieczonych buraczków, jabłka i papryki oraz ziemniakami.

Składniki

  • mięso mielone 60 dag
  • bułka 1 szt
  • bulion 0,75 szklanki
  • jajko 1 szt
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • mielona słodka papryka do smaku
  • olej do smażenia
  • surówka:
  • buraczki 2 szt średnie
  • jabłko 1 szt
  • papryka czerwona 1 szt
  • olej 1 łyżka
  • sok z cytryny do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Buraczki /najlepiej podobnej wielkości/ owijamy osobno w folię aluminiową, układamy na blaszce, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C. Pieczemy ok. 1,5 godz i studzimy.
    Jabłko obieramy i ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Paprykę oczyszczamy z nasion i kroimy w kostkę. Buraczki obieramy i kroimy w kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy olej, doprawiamy do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy.
    Bułkę zalewamy bulionem i odstawiamy na kwadrans. Następnie odciskamy ją, dodajemy do mięsa mielonego, wbijamy jajko, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i mieloną papryką. Masę mięsną dokładnie wyrabiamy, formujemy pulpety i smażymy na rumiano na rozgrzanym na patelni oleju.
    Mielone podajemy z przygotowaną surówką i gotowanymi ziemniakami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (16)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń