Do góry

Przekąski Przepis na:

Mielonka drobiowa z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Mielonka drobiowa z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1006 Ocena: 9843

Dodano:

Odsłon: 4468

Mielonka z kurczaka, z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią, konserwa słoikowa.

Składniki

  • mięso z kurczaka 1,4 kg (filet + mięso z 2 ćwiartek)
  • rosół 100 ml
  • Przyprawy:
  • pieprz kolorowy 3 g
  • pieprz ziołowy 3 g
  • sól warzona 22 g
  • suszone pomidory z czosnkiem i bazylią 1 łyżka
  • sos sojowy 2 łyżki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozdrabnianie:

    mięso z ćwiartek mielimy przez sitko 8 mm

  2. filet przepuszczamy przez szarpak lub sitko 12 mm

  3. Zmielone mięsa wyrabiamy, podczas wyrabiania dodajemy sos sojowy i stopniowo wszystkie przyprawy. Wyrabiamy do odpowiedniej kleistości mięs.

  4. W między czasie przygotowujemy słoiczki, parzymy je w gorącej wodzie, osuszamy.

  5. Gotowym farszem napełniamy słoiczki, do każdego wlewamy 2-3 łyżki rosołu, zakręcamy dekielki.

  6. Na dno brytfanki kładziemy ściereczkę a na nią ustawiamy słoiczki. Zalewamy gorącą wodą tak żeby dekielki słoiczków były na wierzchu, nie zalane wodą, pasteryzujemy.

    Pasteryzujemy w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza.

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny. Każdy sobie sam decyduje ile razy będzie pasteryzować. Ja podałam to jako informację. Jeżeli mamy zamiar szybko zużyć konserwy to pasteryzujemy raz, jeżeli będziemy przechowywać w lodówce 3-4 miesiące wystarczą 2 pasteryzacje, ale jeżeli chcemy przechowywać do pół roku nie w lodówce tylko w spiżarni lub piwnicy, musimy pasteryzować 3 razy, tak jak jest podane poniżej. Piszę to,gdyż niektórzy piszą że tyndalizacja jest niepotrzebna. Ja podałam przebieg tyndalizacji zgodny z technologią pasteryzacji konserw w słoikach.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  7. Smacznego!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 30 maja Mariolko, dzięki, dzięki i ... wiele razy dzięki. A mówi się "marzenia się spełniają". A spełniają się! Zabieram się do pracy w kuchni. Muszę przygotować sporo takich słoiczków. Wyjeżdżamy: 3 dziewczyny, synowa, wnusia (rok) i ja na 2 miesiące na działkę "pół-dzicz", będą jak znalazł. Oczywiście pasteryzacja 3x. A jeden z Twoich salcesoników zostawię panom - Tacie, mężowi i syn(k)owi). Dziś kończę Twoją "mielonkę wieprzową" - 3 pasteryzowanie, też do zabrania. Jeszcze raz dziękuję. :) Odpowiedzi: 3 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 29 maja Pyszne wędliny robisz, za każdym razem mam język na brodzie :D

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń