Do góry

Dodatki Przepis na:

Mielonka z łopatki i karczku.

Mielonka z łopatki i karczku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1380 Ocena: 17383

Dodano:

Odsłon: 4568

Bardzo smaczna, kolejna mielonka wieprzowa, tym razem zrobiłam z karczku i łopatki wieprzowej. Mielonka, konserwa w słoiku. Polecam :) Z podanego przepisu wyszły 2 słoiki 0,5 l, 3 słoiczki 350 ml i 5 słoiczków 250 ml.

Składniki

  • łopatka wieprzowa - 1,5 kg
  • karczek wieprzowy - 1,1 kg
  • sól peklowa 18 g/ kg
  • pieprz biały 2 g/kg
  • czosnek mielony 1 g/kg
  • Roztwór wody z żelatyną 1 szklanka
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Karczek i łopatkę wieprzową mielmy przez szarpak,lub sitko 12 mm. 1/3 zmielonego przez szarpak mięsa przepuszczamy przez sitko 4 mm.

  2. Do zmielonych mięs dodajemy peklosól i przyprawy.

  3. Farsz dobrze wyrabiamy.

  4. Wyrobiony farsz w misie zakrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.

  5. Po 24 godzinach ponownie wyrabiamy do momentu odpowiedniej kleistości farszu i napełniamy tym farszem wcześniej wyparzone słoiczki. Wlewamy do każdego po 2-3 łyżki roztworu wody z żelatyną.

  6. Zakręcamy wieczka słoiczków i pasteryzujemy. Po procesie pasteryzacji, najlepiej jest wstawić słoiczki do lodówki, ale po potrójnej pasteryzacji można przechować do 6 miesięcy w piwnicy.

    Pasteryzacja:

    Tyndalizacja, pasteryzacja frakcjonowana – metoda konserwacji żywności, która polega na
    trzykrotnej pasteryzacji w temperaturze 90-100 stopni Celsjusza, przeprowadzanej co 24 godziny.

    Słoik 1,5 l 120 + 80 + 60 minut
    Słoik 1 l. 90 + 60 + 45 minut
    Słoik 0,7 l 80 + 50 + 35 minut
    Słoik 500 ml 60 + 40 + 30 minut
    słoik 350 ml 40 + 25 + 20 minut
    słoik 250 ml 30 + 20 + 15 minut
    słoik 235 ml 28 + 18 + 13 minut

    Po trzeciej pasteryzacji trwałość produktu wynosi około pół roku i można go przechowywać bez lodówki.

  7. Mielonka wyjęta ze słoika po 24 godzinach chłodzenia w lodówce.

  8. Wygląd idealny, smak również.

  9. Możemy już robić kanapki.

    Smacznego :)

    Polecam zrobić, jest naprawdę pyszna.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń