Do góry

Dania główne Przepis na:

Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie

Mięso z kurczaka w maślance i rozmarynie

Autor:

Przepisów i artykułów: 158 Ocena: 511

Dodano:

Odsłon: 145

Mięso z kurczaka marynowane w maślance z dodatkiem świeżego rozmarynu jest bardzo kruche, aromatyczne i soczyste.

Składniki

  • 1/2 kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • papryka mielona, sól, pieprz
1-2 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do miski wlać maślankę, dodać zmiażdżony czosnek, musztardę, sos sojowy, syrop klonowy i posiekany rozmaryn, wymieszać.

  2. Umyte mięso osuszyć, pokroić na porcje, natrzeć solą i pieprzem.

  3. Włożyć do foliowego worka, wlać marynatę, dokładnie wymieszać, pozostawić na noc w lodówce.

  4. Następnego dnia mięso wraz z marynatą ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Oprószyć mieloną papryką i skropić oliwą.

  5. Podlać odrobiną wody, przykryć i włożyć do nagrzanego do 190 stopni piekarnika, piec około 50-60 minut.

    Po upływie pół godziny mięso odkryć, oblać powstałym sosem i pozostawić w piekarniku aby nabrało rumianego koloru.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń