Do góry

Desery Przepis na:

Milky Way

Przepis dnia 2019-07-30
Milky Way

Autor:

Przepisów i artykułów: 78 Ocena: 981

Dodano:

Odsłon: 8994

Przepis na to ciasto dostałam od bratowej w 2002 roku.

Składniki

  • Składniki na biszkopt:
  • 7 jajek
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki wody przegotowanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki cukru
  • Składniki na masę:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 masło
  • 2 szklanki mleka w proszku
  • 2 cukry wanilinowe bądź zapach waniliowy, ekstrakt z wanilii
  • Na polewę:
  • 1 tabliczka czekolady
  • 1 łyżka wody
  • ok. 1 łyżki śmietanki 30%
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka cukru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka oddzieliłam od żółtek i ubiłam je ze szczyptą soli. Kiedy piana była sztywna porcjami wsypywałam cukier a następnie dodawałam po jednym żółtku.

    Wsypałam przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wymieszałam.
    Na koniec dodałam wodę i olej. Mieszałam do momentu pojawienia się pęcherzyków powietrza na cieście.

    Przełożyłam ciasto do blaszki wyłożonej pergaminem do pieczenia, blaszka o standardowych wymiarach 21 x 25 cm. Piekłam ok. 40 minut w dobrze nagrzanym piekarniku do 180 stopni.

  2. Mleko zagotowałam i rozpuściłam w gorącym jeszcze cukry. Odstawiłam do ostudzenia.

    Masło utarłam na puszystą masę i dodałam mleko w proszku. Wymieszałam. Strużką wlewałam schłodzone mleko z cukrami. Ucierałam do momentu uzyskania jednolitej masy.

    Taką masą przełożyłam przekrojony na pół biszkopt kakaowy.

  3. Wodę przelałam do naczynia i podgrzałam. Dodałam cukier, kakao. Wymieszałam. W to wdrobiłam czekoladę i delikatnie mieszając starałam nie doprowadzić do wrzenia. Na koniec wlałam odrobinę śmietanki 30%. Mieszałam do uzyskania jednolitej masy.
    Tak przygotowaną polewą polałam ciasto.

    Wstawiłam je do lodówki aby stężało.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (9)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń