Do góry

Desery Przepis na:

Mini babeczki z żurawiną i kremem serowym

Mini babeczki z żurawiną i kremem serowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 98 Ocena: 781

Dodano:

Odsłon: 236

Takie babeczki, to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostaną po przygotowywaniu innych potraw. Krem serowy można zastąpić innym dowolnym.

Składniki

  • Babeczki:
  • 2 białka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 ml oleju rzepakowego
  • 2 łyżki pociętej żurawiny
  • Krem:
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 50 g miękkiego masła
  • cukier puder do smaku
  • Dodatkowo:
  • tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania i wysypania foremek
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. !UWAGA!
    Z podanych składników wychodzi 20 babeczek o średnicy 5 cm, ale można je upiec w formie muffinek pamiętając o wydłużeniu czasu pieczenia.

    Białka ubijamy na sztywno, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po trochu przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i olej. Na końcu wrzucamy posiekaną żurawinę i razem mieszamy.

    Tak przygotowane ciasto przekładamy do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych bułką tartą foremek. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut.

    Masło ucieramy, następnie stopniowo dodajemy przepuszczony przez maszynkę twaróg. Słodzimy cukrem pudrem do smaku.

    Porcje kremu wykładamy na wystudzone babeczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń