Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini bułeczki " Scones"

Mini bułeczki   Scones

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 598

Dodano:

Odsłon: 14940

Tradycyjne angielskie bułeczki.... bardzo szybkie w przygotowaniu i bardzooo smakowite:)))

Składniki

3-4 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mąke mieszamy z cukrem, margaryną, proszkiem i solą w misce. Dodajemy rodzynki. Jajka mieszamy z mlekiem -zostawiamy odrobine tej mieszanki jajkowo-mlecznej do posmarowania wierzchu bułeczek przed pieczeniem, a resztę wlewamy do miski z mąką i wyrabiamy ciasto.

  2. Gotowe ciasto wykładamy na stolnice i rozwałkujemy na grubość ok 1,5 cm, wycinamy okrągłe bułeczki. Przed pieczeniem każdą bułeczke smarujemy pozostawionym wcześniej jajkiem z mlekiem. Pieczemy w 200 stopniach przez 10 min aż wierzch się zezłoci.

  3. Po ostudzeniu kroimy bułeczki na pół i smarujemy dżem truskawkowy:)) można je jeść rownież z innymi dżemami lub same bez niczego bo też wspaniale smakują zwłaszcza jak są jeszcze cieplutkie:)) SMACZNEGO

  4. PS. Z tej porcji wychodzi ok. 25 bułeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 07 marca 2014 Rzeczywiście błyskawiczne w przygotowaniu i równie błyskawicznie znikają z talerza :) Połowę zjedliśmy z Mężem jeszcze ciepłych tuż po upieczeniu. Jedyną moją modyfikacją było namoczenie wcześniej rodzynek w likierze kokosowym (Malibu) dla wzmocnienia smaku.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

szynszylka 09 września 2010 zapowiada się wieczorne pieczenie - muszę to zrobić :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń