Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini pizze z brokułem i pomidorem

Mini pizze z brokułem i pomidorem

Autor:

Przepisów i artykułów: 49 Ocena: 116

Dodano:

Odsłon: 105

Mini pizze z sosem jogurtowym, z duszonym brokułem i pomidorami. Smaczna i zdrowa przekąska o niepowtarzalnym smaku.

Składniki

  • Brokuł 1 szt. (około 500 g)
  • Pomidor średni 2 szt.
  • Mąka pszenna 1/2 kg
  • Olej roślinny 1/4 szklanki
  • Drożdże świeże 2,5 dkg
  • Woda ciepła 1 szklanka
  • Sól
  • Świeżo mielony pieprz
  • Jogurt typu greckiego 1 szklanka
  • Ser żółty około 150 g
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Drożdże rozprowadzić z około połową wody i dwiema łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Dodać resztę mąki, resztę wody, olej i około pół łyżeczki soli. Drewnianą łyżką wyrobić gładkie, lśniące ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

  2. Brokuł podzielić na różyczki, odciąć twarde części. Gotować bez przykrycia w bardzo małej ilości osolonej wody. Wody powinno być tylko trochę na dnie, brokuł należy często mieszać, aby każda część zmiękła pod wpływem gotowania.

  3. Pomidor sparzyć, obrać, pokroić w kostkę i dodać do brokułu. Dusić bez przykrycia, często mieszając i czekając, aż pomidory zmiękną a woda odparuje.

  4. Jogurt przyprawić do smaku solą i pieprzem.

  5. Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części. Najłatwiej jest całość podzielić najpierw na cztery równe części, a następnie każdą z nich na trzy kolejne. Każdą z dwunastu części rozpłaszczyć dłonią i posmarować przyprawionym jogurtem.

  6. Na każdą mini pizzę nałożyć 1/12 brokułu z pomidorem.

  7. Piec przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pięć minut przed końcem pieczenia wierzch każdej pizzy posypać startym żółtym serem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Pieprzyczfantazja 06 września świetny pomysł na przemycenie brokuła! I jaki smakowity! Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń