Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini pizze z ciasta francuskiego z czosnkiem, serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Przepis dnia 2015-12-30
Mini pizze z ciasta francuskiego z czosnkiem, serem kozim, pomidorkami koktajlowymi i bazylią

Autor:

Przepisów i artykułów: 54 Ocena: 998

Dodano:

Odsłon: 10959

Jeśli nie macie zbyt wiele czasu, a chcielibyście zjeść coś smacznego, polecam ten przepis! :)

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • 2 gotowe ciasta francuskie
  • 2 łyżki oliwy
  • 1,5 łyżki musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól, pieprz
  • 350 g pomidorków koktajlowych
  • 1 rozkłócone jajko
  • 250 g miękkiego koziego sera
  • garść posiekanych listków bazylii
3-4 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 190 C. Z główek czosnku usuwamy wierzchnią, suchą warstwę. Główki kładziemy na folli aluminiowej. Skrapiamy łyżką oliwy. Zawijamy w folię by powstała "paczuszka". Wkładamy na blaszkę do piekarnika i pieczemy ok. 30-40 minut. (czosnek możemy przygotować nawet dzień wcześniej).

  2. Kiedy czosnek "siedzi" w piekarniku, zabieramy się za ciasto francuskie. Rozwijamy je i kładziemy na silikonowej macie lub blacie - tak żeby łatwo było rozwałkować i żeby ciasto się nie przyklejało. Każdą porcję ciasta dzielimy na 4 części i rozwałkowujemy na 8 placków. Z każdego placka wykrawamy koło o średnicy 14 cm (najlepiej użyć do tego miseczki do musli). Z resztek powinno nam się udać wykroić jeszcze 2 placki.
    Placki kładziemy na 2 blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Każdy nakłuwamy widelcem i zaznaczmy nożem dookoła 1-cm brzeg,

  3. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół. Ser kozi rwiemy na małe kawałki. Po upływie odpowiedniego czasu wyciągamy czosnek z piekarnika. Zwiększamy temperaturę do 200 C. Ciepły czosnek wyciskamy do miski. Dodajemy musztardę, 1 łyżkę oliwy, łyżeczkę miodu, sól i pieprz. Całość rozgniatamy widelcem na pastę. Smarujemy nią placki z wyjątkiem zaznaczonych brzegów, Układamy pomidorki miejscem przecięcia do góry, oprószamy solą i pieprzem.

    Brzegi ciasta smarujemy rozkłóconym jajkiem. Pomidorki posypujemy rozdrobionym serem.


  4. Pizze pieczemy 25-30 minut, aż brzegi będą złociste i chrupiące, a pomidorki zaczną się kurczyć. Zdejmujemy z blaszki. Przed podaniem posypujemy posiekaną bazylią.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

http://niezlababeczka.blogspot.com/

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń