Do góry

Desery Przepis na:

Mini serniczki z białą czekoladą i spodem z płatków owsianych

Mini serniczki z białą czekoladą i spodem z płatków owsianych

Autor:

Przepisów i artykułów: 655 Ocena: 9899

Dodano:

Odsłon: 8814

Pyszne, kremowe, niezwykle delikatne serniczki na chrupiącym owsianym spodzie. Polecam :-)

Składniki

  • Spód:
  • płatki owsiane 10 dag
  • masło miękkie 4 dag
  • cukier 2,5 dag
  • jajko 1
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • Masa serowo-czekoladowa:
  • twaróg do serników z wiaderka 60 dag
  • cukier puder 3/4 szkl.
  • śmietanka 30% 200ml
  • czekolada biała 10 dag
  • jajka 3
  • cukier waniliowy 1
  • mąka ziemniaczana 1 czubata łyżka
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Spód: Wszystkie składniki dokładnie połączyć, wyłożyć nim wysmarowane tłuszczem kokilki lub foremki do muffinek, ugnieść. Piec w temp. 170 stopni ok. 20 min.

  2. Masa serowo-czekoladowa: Do garnka wlać śmietankę, dodać do niej połamaną na kostki czekoladę. Całość podgrzać (nie gotować) i mieszać, aż czekolada się rozpuści. Ostudzić. Twaróg utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na kremową masę. Dodać kremówkę z czekoladą. Następnie dodawać po jednym jajku (nadal miksując ale nie za długo). Masa jest dość rzadka. Uzyskaną masę wlać na podpieczony i ostudzony spód.
    Piec w temp. 170ºC przez ok.35 min. Ostudzony włożyć na kilka godzin do lodówki (co najmniej 4 godziny). Posypać cukrem pudrem, oblać ulubioną polewą lub tak jak u mnie posypać płatkami białej czekolady. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń