Do góry

Dania główne Przepis na:

Minikanapki z pastą serową

Minikanapki z pastą serową

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Minikanapki z pastą serową"

Składniki

  • 1 mała żółta papryka
  • kiełki
  • 1 ząbek czosnku
  • 2-3 gałązki tymianku
  • 1 łyżka oliwy
  • 8 dag zielonych oliwek z papryką
  • 15 dag sera ricotta
  • 4 kromki pumpernikla
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Paprykę umyj, przekrój na połówki, usuń gniazdo nasienne. Paprykowy miąższ pokrój w drobną kostkę. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę lub posiekaj. Otrzyj gałązki tymianku (1 odłóż).

  2. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy. Wrzuć posiekaną paprykę (łyżkę odłóż do dekoracji) z czosnkiem, smaż 1-2 min. Dodaj tymianek. Wymieszaj, odstaw do przestudzenia.

  3. Oliwki osącz z zalewy, 2-3 sztuki odłóż do dekoracji, resztę drobno posiekaj. Opłucz i osusz łyżkę dowolnych kiełków. Posiekane oliwki, kiełki oraz przesmażoną paprykę utrzyj z ricottą. Pastę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

  4. Foremkami do ciastek lub ostrym nożem wytnij z pumpernikla małe krążki. Na każdy nałóż porcję przygotowanej pasty serowej. Minikanapeczki ułóż na dużym talerzu lub tacy. Ozdabiaj odłożoną żółtą papryką, plasterkami oliwek oraz tymiankiem.

  5. czas ok. 25 min; porcja – 160 kcal, cena 2,30 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń