Do góry

Dania główne Przepis na:

Mintaj w orzechowej panierce

Mintaj w orzechowej panierce

Autor:

Przepisów i artykułów: 2250 Ocena: 19063

Dodano:

Odsłon: 3

Smaczny pomysł na "Mintaj w orzechowej panierce"

Składniki

  • 60 dag filetów z mintaja
  • 2 jajka
  • 10 dag orze chów włoskich
  • 10 dag orzechów laskowych
  • 5 dag mąki
  • 5 dag bułki tartej
  • cytryna
  • 100 ml oleju
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Orzechy włoskie i laskowe posiekaj (ew. zawiń w ścierkę i rozkrusz tłuczkiem). Rozdrob nione orzechy wymieszaj z bułką tartą i szczyptą soli.

  2. 2. Filety z mintaja umyj, osusz. Natrzyj solą i pieprzem, pokrój na kawałki. Jajka roztrzep. Ryby panieruj w mące, jajkach, a na końcu w orzechach z bułką tartą. Filety usmaż na rozgrzanym oleju z obydwu stron na złoty kolor. Po usmażeniu skrop sokiem z cytryny.

  3. Potrawę podawaj z ziemniakami lub z ziemniaczanym purée, sosem chrzanowym i surówką z kiszonej kapusty lub z kapusty pekińskiej.

  4. Ryby możesz też upiec. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180°C. Zapiekaj 25 minut. Do panierki orzechowej możesz też dodać troszkę miodu.

    Źródło: Chwila dla Ciebie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń