Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Mintaj w zielonym sosie"
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 262
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 192
Składniki
Rozmrożone filety umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Skrop je obficie sokiem z cytryny. Przykryj i odstaw w chłodne miejsce na minimum 30 min.
Z porów zdejmij wierzchnią warstwę liści, oczyść, opłucz pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój w półtalarki. Pomidory natnij w kilku miejscach ostrym nożem. Zanurz na kilka minut we wrzątku, zdejmij skórkę i pokrój w kostkę. Cebulę drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło i zeszklij na nim cebulę. Dodaj pokrojone pomidory, smaż 5 min. Następnie dodaj por. Smaż 10 minut, od czasu do czasu mieszając . Na koniec dodaj śmietanę wymieszaną z 1 łyżką mąki. Duś 7-10 minut.
Przygotuj dwa talerze. Do jednego wbij jajka i je roztrzep. Do drugiego wsyp pozostałą mąkę. Kawałki ryby obtaczaj najpierw w mące, potem w jajku i ponownie w mące oraz jajku. Na patelnię wlej olej. Gdy będzie już gorący opanierowane ryby smaż z obu stron na złoty kolor.
Na talerze wylej przygotowany sos porowo-pomidorowy i ułóż na nim usmażone ryby. Podawaj z gotowanym ziemniakami z wody lub świeżym pieczywem oraz ulubioną surówką.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 350 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie