Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik

Miodownik

Autor:

Przepisów i artykułów: 1520 Ocena: 12882

Dodano:

Odsłon: 7

Sprawdzony przepis na "Miodownik"

Składniki

  • 2,5 szklanki mąki
  • 4  łyżki miodu
  • pół kostki margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej. Krem: 1/2 l mleka
  • 4 żółtka
  • pół szklanki zaparzonej kawy
  • 5  łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1,5 kostki masła
  • cukier puder
  • 2-3 łyżki spirytusu
  • masa czekoladowo-orzechowa
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. ciasta zagnieć. Podziel na 3 części. Każdą cienko rozwałkuj, wyłóż na blaszki o wymiarach 25 na 33 cm. Piecz  każdy 15  minut w temp. 175°C.

  2. Mleko zagotuj. Kawę zmieszaj z żółtkami i mąką. Wlej do gotującego mleka, mieszając. Wystudź budyń. Masło zmiksuj z porcjami budyniu. Dodaj spirytus i cukier puder. Płaty ciasta lekko nasącz herbatą. Posmaruj kremem, udekoruj masą i kolorowym cukrem.

  3. CZAS: około 1,5 godziny

  4. Pani Aleksandra Pruska mieszka w Klonowie

    Źródło: Dobry Tydzień

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń