Do góry

Desery Przepis na:

Miodownik II

Miodownik II

Autor:

Przepisów i artykułów: 52 Ocena: 855

Dodano:

Odsłon: 11576

Troszkę inne ciasto miodowe, bardziej wilgotne i delikatne. Przepis na ciasto znalazłam w necie a reszta moja.

Składniki

  • Ciasto miodowe
  • Krem grysikowy
  • Powidła śliwkowe
  • Polewa czekoladowa
  • Wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ciasto miodowe;

    400g mąki tortowej
    300g mąki krupczatki
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    1 łyżeczka przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 łyżeczki mielonego imbiru
    200 - 250 g margaryny Kasi
    3 jaka
    8 łyżek płynnego miodu naturalnego
    100 ml śmietany kremówki 30%


    Do miski przesiewamy mąkę tortową, mąkę krupczatkę, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, cynamon i imbir. Wszystko razem dokładnie wymieszać łyżką. Dodać masło, jajka, płynny miód i śmietanę. Posiekać nożem, wymieszać i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy równe części, zrobić kulki, owinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na około 60 minut. Następnie każdą część ciasta rozwałkować w prostokątnej formie o wymiarach 25x35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni. Każdą część ciasta upiec osobno i ostudzić (najlepiej po upieczeniu przykryć lnianą ściereczką). Placki są delikatne i mogą się łamać. Musimy delikatnie wyciągać je z formy.

  2. Masa grysikowa <x2>;

    1 1/2 szklanki mleka
    5 łyżek grysiku
    150g cukru
    120g margaryny Kasi
    aromat arakowy

    Mleko zagotować z grysikiem i ostudzić. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać aromat arakowy i po łyżce masy grysikowej. Wszystko dokładnie zmiksować.

  3. Ponadto;

    650 g konfitury śliwkowej (kwaskowej)

    Polewa;

    100g czekolady mlecznej
    2 - 3 łyżki mleka
    łyżka kakao
    2 łyżki oleju

    Czekoladę rozpuszczamy, dodajemy mleko, kakao i olej. Wszystko dokładnie mieszamy. Lekko studzimy.

    Składanie ciasta;

    Ciasto miodowe
    1/2 powideł
    1/2 masy grysikowej
    Ciasto miodowe
    1/2 powideł
    1/2 masy grysikowej
    Ciasto miodowe
    Polewa czekoladowa
    Wiórka kokosowe


    Ciasto wynosimy do chłodnego miejsca na minimum 12 godzin.
    Ciasto miodowe nie musi od wilgnąć, jeśli jest troszkę suche wystarczy je odrobinę namoczyć letnią przegotowaną wodą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

renka 13 października 2015 Wkradł się błąd w składaniu ciasta,mianowicie jest napisane ciasto makowe,którego tu nie ma.Myślę,że każdy wie,że to miodowe,ale lepiej poprawić,a ciasto jest wyśmienite -))) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń