Do góry

Desery Przepis na:

miodownik pyszne świateczne ciasto

miodownik pyszne świateczne ciasto

Autor: ekspansja-smaku

Przepisów i artykułów: 120 Ocena: 1033

Dodano: 23.12.2016

Odsłon: 2394

Przepis na ciasto miodowe z masa budyniową. Pyszne i rozpływające się w ustach świąteczne ciasto.

Składniki

  • składniki na ciasto: 50 dag mąki tortowej 2 łyżki miodu 2 jajka
  • 20 dag margaryny 20 dag cukru pudru 2-3 łyżki mleka 1 łyżka sody
  • składniki na krem: 3 i 1/2 szklanki mleka 4 łyżki cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki tortowej 3 żółtka 2 cukry waniliowe 30 dag miękkiego masła
  • ponadto: polewa czekoladowa płatki migdałowe
> 6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mleko wlewamy do garnuszka, dodajemy miód i podgrzewamy na kuchence aż miód się rozpuści. Studzimy. Mąkę mieszamy z sodą, dodajemy margarynę i siekamy nożem. Kolejno dodajemy cukier puder i jajka. Dodajemy rozpuszczony w mleku miód i zgniatamy ciasto, które dzielimy na trzy części. Każdą część ciasta rozwałkowujemy i pieczemy osobno w blaszce wyłożonej papierem pergaminowym w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180 st. C przez 15 minut.

  2. Jedną szklankę mleka mieszamy z żółtkami, mąkami i cukrami, tak aby nie było grudek. Pozostałe mleko zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy mieszankę i gotujemy chwilę ciągle mieszając. Odstawiamy do wystudzenia.Miękkie masło ucieramy na puszystą masę, następnie dodajemy po łyżce budyń, ciągle miksując.

  3. Wystudzone blaty ciasta przekładamy masą budyniową. Ostatni blat ciasta zdobimy polewą czekoladową i posypujemy płatkami migdałów.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

grazka950 02 października na zdjęciu między warstwami budyniu jest biszkopt, o którym nie ma tu ani słowa :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń