Do góry

Sałatki Przepis na:

Mizeria

Mizeria

Autor:

Przepisów i artykułów: 1854 Ocena: 42682

Dodano:

Odsłon: 3610

Klasyka polskiej kuchni.

Składniki

  • 500 g ogórków gruntowych
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 1 pełna łyżka majonezu
  • 200 g śmietany 12%
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Ogórki obieramy, kroimy w talarki, oprószamy solą i odstawiamy na kwadrans. Przekładamy na sitko, płuczemy, osączamy z wody.
    Koperek i szczypior siekamy.
    Ogórki, koperek i szczypior przekładamy do miski, dodajemy majonez i śmietanę. Składniki łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 04 sierpnia Uwielbiam mizerię. Robię jednak troszkę inaczej. Po pokrojeniu, a właściwie starciu na tarce, ogórków w plasterki, wstawiam do lodówki, doprawiam śmietanę (10%) z jogurtem, solą pieprzem i cukrem - też chowam do lodówki. Przed podaniem na stół przekładam do salaterki ogórki, dodaje koperek czy szczypiorek albo rzodkiewkę zalewam śmietaną. Ogóreczki są jędrne i sympatycznie chrupią. Z dzieciństwa pamiętam ziemniaczki w mundurkach, gzik i właśnie mizerię :):)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Obserwator 27 lipca U mnie w rodzinnym domu czasami, mizerię wzbogacano wiejskim białym serem. Pyszna i jakże inna. Jutro taką wersję zaserwuję.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń