Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna młoda kapusta jako dodatek do obiadu lub jako pierwsze danie
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
To danie jest idealną mieszanką smaków. Delikatny kurczak łączy się ze słodyc...
Odsłon: 259
Propozycja sosu do różnych potraw, szczególnie dla tych, którzy lubią pikantn...
Odsłon: 189
Składniki
Kapustę pokroić, opłukać. Włożyć do garnka, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną w plasterki marchewkę i seler naciowy. Smażyć ok. 5 minut. Przykryć, poddusić jeszcze chwilę, tak aby warzywa lekko zmiękły. Dodać do kapusty, wlać wodę, zagotować na małym ogniu ok. 15 minut. Dodać pomidory, wcześniej sparzone, obrane ze skórki i pokrojone w kostkę, ocet, paprykę, doprawić solą, pieprzem i cukrem do smaku. Przygotować zasmażkę. Rozgrzać olej, wrzucić pokrojoną cebulę i posiekany czosnek, smażyć ok. 3 minuty, dodać mąkę, wymieszać dolewając płyn z gotowanej kapusty. Zawartość przelać do garnka z kapustą, wymieszać, podgrzać, aby zasmażka zagęściła kapustę. Dodać pokrojony koperek. Chwilę poddusić. Tak otrzymamy kapustę z zasmażką np. jako dodatek do obiadu.
Jeśli chcemy bardziej kalorycznie dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę pokrojoną w kostkę lub plasterki i uzyskujemy danie a`la bigos.