Do góry

Dodatki Przepis na:

Młoda kapusta do schabowego

Młoda kapusta do schabowego

Autor:

Przepisów i artykułów: 59 Ocena: 1700

Dodano:

Odsłon: 8454

Pyszny dodatek do schabowego i nie tylko

Składniki

  • 1 średnia główka młodej kapusty
  • 1 cebula
  • 25 dag boczku ( u mnie chudy )
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz, majeranek
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę obieramy z wierzchnich, mocno zielonych liści i dość drobno ją szatkujmy. Przekładamy do garnka od czasu do czasu przesypując ją delikatnie solą

  2. Zalewamy 2-3 szklankami wody i gotujemy ok 20 minut, aż kapusta zmięknie

  3. Boczek drobno kroimy w kosteczkę i podsmażamy na patelni. Jeśli jest chudy i nie puści zbyt dużo tłuszczu podlewamy go olejem ( ok 2 łyżki )

  4. Do podsmażonego boczku dodajemy posiekaną cebulę i smażymy razem, aż cebula zmięknie

  5. Boczek z cebulą przekładamy do kapusty i gotujemy razem ok 15 minut

  6. Po tym czasie doprawiamy pieprzem, majerankiem ( niepełna łyżeczka ), sokiem z cytryny ( ilość zależy od naszych upodobań i kapusty - moja była słodka, wiec zużyłam sok z połówki cytryny, ale komuś może odpowiadać bardziej słodka, więc sokiem doprawiamy wg własnego uznania ) i ewentualnie dosalamy

  7. Dodajemy przecier i jeszcze chwilę razem gotujemy

  8. Kapusta doskonała do schabowego, ale i solo lub z dodatkiem pieczywa. Lepiej smakuje na drugi dzień, jak smaki się "przegryzą "

  9. Więcej szczegółów i inne przepisy znajdziesz na moim blogu. Link poniżej

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń