Do góry

Dania główne Przepis na:

Młoda kapusta duszona z wędzonką

Młoda kapusta duszona z wędzonką

Autor:

Przepisów i artykułów: 749 Ocena: 14387

Dodano:

Odsłon: 5579

Skoro czas na młodą kapustę to proponuję podać ją w towarzystwie wędzonych dodatków

Składniki

  • 1 główka młodej kapusty
  • 4 młode marchewki
  • 2 cebule
  • duży pęczek świeżego koperku
  • 3 wędzone udka z kurczaka
  • 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz
  • 250 g surowego boczku wędzonego
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Kapustę poszatkowałem dość grubo. Obgotowałem ją do miękkości w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedziłem. Boczek pokroiłem w kostkę, mięso z udek kurczaka podzieliłem na kawałki. Marchew obrałem i starłem na tarce o dużych oczkach, cebule posiekałem.
    Na rozgrzanej patelni podsmażyłem boczek. Dodałem do niego cebulę. Po kilku minutach dodałem startą marchew. Smażyłem wszystko razem kilka minut, po czym przełożyłem zawartość patelni do garnka z kapustą. Dodałem mięso z udek. Dorzuciłem posiekany koperek, dokładnie wymieszałem i dusiłem razem przez ok.15 minut. Doprawiłem solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń