Do góry

Przekąski Przepis na:

Młoda kapusta po góralsku

Młoda kapusta po góralsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 400 Ocena: 7987

Dodano:

Odsłon: 917

Przepis teściowej z serca Tatr.

Składniki

1-2 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Z kapusty wycięłam głąba i pokroiłam ją w kostkę o boku 2 na 2 centymetry. W garnku zalałam ją niewielka ilością wody i podusiłam około 20 minut.
    Wędzoną słoninę pokroiłam w drobna kosteczkę i powoli wytopiłam ją na patelni. Jeśli to sklepowy boczek to lepiej od razu dodać smalec.

    Z kapusty zniknie prawie cała woda, do kapusty dodałam skwarki, smalec i startego na tarce pomidora.
    Poddusiłam jeszcze chwilę, doprawiłam solą i pieprzem a po wyłączeniu ognia dodałam posiekany koperek.

    Jeśli mamy własny smalec ze skwarkami to można także ich użyć zamiast wędzonej słoniny.

    Kapusta pachnie wędzonką a pomidory dodają lekkiej kwaskowości.

    Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (29)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń