Do góry

Dodatki Przepis na:

Młode ziemniaczki w panierce z dipem czosnkowo-szczypiorkowym

Młode ziemniaczki w panierce z dipem czosnkowo-szczypiorkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 224 Ocena: 1070

Dodano:

Odsłon: 446

Wariacja na temat młodych ziemniaków: obtoczone w bułce tartej i przyprawach zapiekane w piekarniku i podane z sosem śmietanowo-majonezowym ze szczypiorkiem, czosnkiem i cebulką. Doskonały dodatek do potraw mięsnych, chociaż same także smakują rewelacyjnie:)

Składniki

  • młode ziemniaki 80 dag
  • oliwa z suszonych pomidorów 3 łyżki
  • bułka tarta 3 łyżki
  • pieprz czarny mielony 0,3 łyżeczki
  • sól 1 płaska łyżeczka
  • papryka słodka mielona 1 płaska łyżka
  • sos:
  • majonez 3 łyżki
  • śmietana gęsta 2 łyżki
  • jogurt naturalny 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula dymka 1 szt
  • szczypiorek 3 łyżki
  • sól do smakub
  • pieprz czarny mielony do smaku
  • sok z cytryny do smaku
1-2 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Ziemniaki - wybieramy sztuki podobnej wielkości - dokładnie szorujemy i osuszamy. Następnie przekładamy do miski, dodajemy oliwę /lub jakiś inny olej smakowy/, bułkę tartą, sól, pieprz i paprykę i mieszamy by ziemniaki obtoczyły się w oliwie i przyprawach.
    Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i układamy na niej ziemniaki. /jedną warstwą/ Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175-180 stopni C i pieczemy do miękkości.

  2. Sos: majonez mieszamy ze śmietaną i jogurtem naturalnym, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną cebulkę oraz szczypiorek. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Mieszamy.

  3. Po ok. 50-60 min /w zależności od wielkości/ upieczone ziemniaki wyjmujemy z piekarnika. Podajemy na gorąco z przygotowanym dipem jako dodatek do mięsa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń