Do góry

Dodatki Przepis na:

Młody bób z masłem i cebulką

Młody bób z masłem i cebulką

Autor:

Przepisów i artykułów: 93 Ocena: 693

Dodano:

Odsłon: 120

Bób to smaczny i zdrowy dodatek do obiadu. Jego zaletą jest też to, że jest bardzo sycący mimo, że zawiera niewielką zawartość tłuszczu. Świetnie komponuje się z masłem i cebulką.

Składniki

  • 500 g młodego bobu
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • woda (1 szklanka na szklankę bobu)
  • 3 łyżki masła
  • cebula
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Bób płuczę zimną wodą i wrzucam do rondla. Zalewam wodą , dodaję cukier i sól, a następnie gotuję. Gotuję go na półtwardo. Czas gotowania zależy od bobu, młody może być gotowy po kilkunastu minutach, starszy nawet po 40. Najlepiej sprawdzać go co jakiś czas. Gotowy bób odcedzam.

  2. Jeśli nie lubisz skórki, obierasz ją gdy nasiona będą jeszcze ciepłe. jeśli skórka Ci odpowiada, od razu przechodzisz do punktu 3.

  3. Cebulę obieram i szatkuję. Masło rozpuszczam w rondlu i dodaję cebulę. Gdy się zeszkli, wrzucam bób, obsmażam kilka minut i gotowe.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń