Do góry

Przekąski Przepis na:

Moja mała grecka sałatka

Moja mała grecka sałatka

Autor: protegemoi

Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 270

Dodano: 21.08.2011

Odsłon: 4763

Kwaskowatość szczawiu gaszona delikatnym, śmietankowym posmakiem mozzarelli.

Składniki

1-2 os. 15 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy lub rozrywamy na mniejsze części.

  2. Oliwki kroimy w talarki, pomidora, ogórki i mozzarellę na mniejsze cząstki.

  3. Mieszamy wszystko w misce i dorzucamy kukurydzę.

  4. Sporządzamy sos: mieszamy oliwę z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami, polewamy nim sałatkę i jeszcze raz mieszamy. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

aga31 27 sierpnia 2011 to fakt,bardzo malo Grekow zna lapate,raczej na wsi! mi tez nie przypadla ta nazwa, ale coz z ta grecka rybka,tez jest troszeczke inaczej,bo skladniki podstawowe to duza ilosc cebuli i czerwona papryka w proszku...masz duza wyobraznie,ale z tymi nazwami nie rob takich rewolucji!

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

china 26 sierpnia 2011 osobiscie nie lubie jak sie chrzci cos po grecku co nie jest greckie, ale w tym przypadku mi to nie przeszkadza chyba dlatego ze PROTEGEMOI sprytnie sie wytlumaczyla, a co do szczawiu to jest znany w grecji pod nazwa LAPATA bo dodaje go do spanakopity [placek ze szpinakiem...] bo swietnie pasuje , TRZYMAJCIE SIE

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

protegemoi 24 sierpnia 2011 A dlaczego nie? Jak dla mnie może zawierać szczaw i mozzarellę i być nazywać się hebrajska :) Nazwa jest zainspirowana filmem "Moje wielkie greckie wesele", a nie jej składnikami. Wiem, że grecka sałatka zawiera pomidory, fetę i oliwki, a nie mozzarellę i szczaw. Ale podam Pani prosty przykład: myśli Pani, że Grecy znają coś, co w Polsce nazywane jest "rybą po grecku"? Jest to dla nich zaskoczeniem. Podobnie zresztą do pierogów ruskich i innych dań, których nazwy mają niewiele wspólnego z pochodzeniem.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

milla31 23 sierpnia 2011 moze i jest smaczna,dlaczego grecka!? grecy nie znaja szczawiu,a i mozarella jest wloska itd.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń