Do góry

Dania główne Przepis na:

Moja pizza

Moja pizza

Autor: UlkaK

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano: 10.09.2010

Odsłon: 3347

Kilka lat prób, tony przepisów sprawdzonych, w końcu trafiłam na to czego oczekiwałam. Sos na placek robię sama, mam na całą zimę. Przepis na piekarnik gazowy.

Składniki

  • mąka, 1/2 kg, czasem więcej
  • sól, szczypta
  • cukier, łyżeczka
  • oliwa, 2-3 łyżki
  • przecier pomidorowy lub własny sos pomidorowy, 5-6 łyżek
  • dodatki, jak kto lubi
  • pieczarki, cebula, szynka, kukurydza,, jak kto lubi
  • ser żółty (mozarella i np morski, po 2 garście
  • mleko, 1 szklanka
  • drożdze, pół opakowania
  • przyprawy oregano, bazylia, sól, cukier
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw nagrzewamy piekarnik na maxa. W tym czasie podgrzewamy lekko mleko, dodajemy cukier i drożdże. Jak pojawią się pęcherzyki powietrza mieszamy z mąką i oliwą. Ciasto ma być bardzo elastyczne. Odstawiamy do wyrośnięcia.

  2. Pieczarki kroimy na cieńkie plasterki, cebulę w krążki, szynkę na plasterki. Kukurydzę odsączamy. Ja robię swój sos do pizzy z pomidorów papryki cebuli (dodam na stronę do ewentualnego wykorzystania). Ale można też zrobić tak: przecier pomidorowy mieszam z odrobiną soli, dodaję oregano bazylię i cukier.

  3. po około 45 minutach wyrośnięte ciasto rwę na kawałki i rozwałkowuję na cieńkie okrągłe placki (do 1 cm grubości). Na nich rozsmarowuję sos, posypuję serem żółtym i kładę dodarki: pieczarki, cebulę, szynkę, kukurydzę. Posypuję troszkę ziołami prowansalskimi i znów ser.

  4. Piekarnik ma być naprawdę gorący, to właśnie jeden z kluczy dobrej pizzy. Piękę przez około 10 min (czasem mniej) a następnie (jeśli ktoś ma taką możliwość) podpiekam od góry opiekaczem przez minutę.

  5. Niestety nie mam teraz zdjęcia ale dołączę. Gwarantuję że pizza wygląda i smakuje tak jak w pizzerii.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anak 16 stycznia 2011 sorry ale za dużo cukru ,proporcje powinny być 1;1 z przewaga soli ,wg tego co podałas bedzie słodka

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annnusia87 11 września 2010 wypróbuję bo też szukam odpowiedniego :))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń