Do góry

Dania główne Przepis na:

Moje pomidorowe risotto

Moje pomidorowe risotto

Autor: UlkaK

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 44

Dodano: 19.01.2010

Odsłon: 1278

Pyszne, sycące, na obiad rewelacyjne.

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Najpierw przygotowujemy produkty: pierś kroimy w paseczki, marchew i piertuszkę ścieramy na tarce o dużych oczkach, por kroimy w półtalarki.

  2. Ryż płuczemy, wsypujemy do garnka, podgrzewamy z łyżką oliwy aż będzie prawie przeźroczysty (1-2 min). Wlewamy pół kartonu soku pomidorowego łagodnego i pół szklanki wody. Dodajemy sól, pieprz, pół łyżeczki papryki. Gotujemy bardzo często mieszając na wolnym ogniu, stopniowo dolewając sok pikantny i łagodny. W miarę jak ryż będzie wchłaniał sok i wodę potrawa będzie coraz gęstsza więc dodajemy po trochu wody. Sprawdzamy czy nie brakuje soli i pieprzu.

  3. Jak ryż będzie już średnio miękki dodajemy mięso i warzywa. Mięso dodajemy stopniowo, do gorącej potrawy, surowe (będzie delikatniejsze niż wcześniej podsmażone - nie straci wody). Dolewamy resztkę (jeśli zostało) soków i mieszając gotujemy około 5-7 minut. Sprawdzamy smak i ewentualnie doprawiamy.

  4. To risotto powinno mieć gęstą konsystencję. Wody może "pójść" więcej - zależy od gatunku ryżu. Można dodać przyprawy typu Vegeta. Ważne jest aby często mieszać by ryż nie przywarł do dna. Proponuję duży garnek z grubym dnem. Składników w sumie niewiele ale rozmiar potrawy po przyrządzeniu jest imponujący. Można oczywiście dodać paprykę surową lub wykorzystać inne warzywa.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń