Do góry

Desery Przepis na:

Moje tiramisu z jeżynami

Moje tiramisu z jeżynami

Autor:

Przepisów i artykułów: 156 Ocena: 1745

Dodano:

Odsłon: 289

Nie jest to oczywiście klasyczny włoski deser. Raczej mój pomysł na tiramisu. Zapewniam, że bardzo smaczny.

Składniki

  • 300 g okrągłych lub podłużnych biszkoptów
  • 250 g półtłustego twarogu
  • 1 duży jogurt naturalny
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 1 szkl. zimnego espresso
  • 2 łyżki kakao
  • 1 aromat cytrynowy
  • 11/2 szkl. jeżyn
3-4 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Foremkę o wymiarach 24x24 cm wyłożyć dwa razy folią spożywczą. Galaretkę rozpuścić w dwóch szklankach gorącej, przegotowanej wody.
    Gdy wystygnie dać do lodówki. Twaróg przepuścić przez maszynkę do mięsa dwa razy. Następnie zmiksować blenderem z jogurtem na jednolita masę. Dać do lodówki. Gdy galaretka zacznie tężeć połączyć ją z masą jogurtowo-twarogową, dodając aromat cytrynowy. Aby krem zgęstniał dać go jeszcze na 2-3 minuty do lodówki.

  2. Biszkopty zanurzać w espresso i układać w foremce. Przestrzenie między ciastkami uzupełnić cząstkami biszkoptów. Wyłożyć połowę kremu. Posypać kakao. Następnie wyłożyć połowę jeżyn. Następna warstwa to znów biszkopty zanurzone w espresso, krem, kakao i na wierzch jeżyny.
    Deser dać na całą noc do lodówki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (11)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń