Do góry

Desery Przepis na:

Morelowa tarta z kremem

Przepis dnia 2019-09-09
Morelowa tarta z kremem

Autor:

Przepisów i artykułów: 209 Ocena: 2450

Dodano:

Odsłon: 355

Tartea z morelami zapieczonymi w kremie śmietanowym. Pyszny deser na zakończenie lata

Składniki

  • CIASTO:
  • 250 g mąki ( orkiszowa, pszenna)
  • 2 łyżeczki cukru
  • 150 g zimnego masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany
  • KREM
  • 300 ml śmietany słodkiej 18:
  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
  • DODATKOWO
  • 6-7 moreli
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Do miski przesiać mąkę i zmieszać z cukrem, dodać pokrojone w kostkę masło i wyrobić w palcach na kruszonkę.
    Dodać jajko i śmietanę wyrobić na ciasto.
    Ciasto owinąć w folię i włożyć na co najmniej na godzinę do lodówki.
    Okrągłą formę do tarty wysmarować masłem.
    Ciasto rozwałkować tak żeby wystawało lekko poza formę. Wyłożyć formę ciastem, dokładnie docisnąć boki, nadmiar ciasta odkroić, uformować z niego kulkę i odłożyć do lodówki.
    Dno ciasta w formie ponakłuać widelcem.
    Ciasto wstawić na pół godziny do lodówki.
    Ciasto przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 10 minut pod przykryciem, następnie zdjąć folię i piec jeszcze 5 minut aż się lekko zarumieni.
    Wyciągnąć z piekarnika. Jak ciasto podczas pieczenia wam "zjedzie" z boków to można je nadkleić częścią z pozostałego ciasta ( ja tak czasem robię w sytuacji awaryjnej).

  2. Przygotować krem:
    Śmietankę zagotować z cukrem z wanilią, odstawić do lekkiego przestygnięcia.
    Żółtka utrzeć z cukrem, gdy masa zbieleje dodawać powoli śmietankę i ubijać jeszcze 2 minuty.
    Morele pozbawić pestek i przekroić na połowę. Ułożyć na spód tarty, zalać kremem i wstawić do piekarnika. Piec jeszcze 30 minut w 180 stopniach.
    Wystudzić przed podaniem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń