Do góry

Desery Przepis na:

Mostek cielęcy po gospodarsku

Mostek cielęcy po gospodarsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18988

Dodano:

Odsłon: 42

Sprawdzony przepis na "Mostek cielęcy po gospodarsku"

Składniki

  • 1
  • 5 kg mostka cielęcego
  • 10 dag wątróbek drobiowych
  • 10 dag fileta z indyka
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (wcześniej namocz je i ugotuj)
  • 1 kajzerka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 surowe jajka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki posiekanej natki
  • 1 łyżka posiekanej skórki cytrynowej
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Czas przygotowania: 125 minut. 1 porcja: 420 kcal. Cena porcji: 6,55 zł

  2. Mostek opłucz, wytrzyj do sucha. Rozetnij na duży płat. Z obu stron natrzyj go solą i pieprzem. Szparagi osącz z zalewy. Każdy pęd przetnij wzdłuż na pół.

  3. Przygotuj farsz: bułkę namocz w mleku. Wątróbki opłucz, oczyść, a następnie przepuść przez maszynkę razem z odciśniętą bułką i filetem z indyka. Jajka ugotowane na twardo i grzybki pokrój w kostkę.

  4. Surowe jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z masłem. Ciągle ucierając, dodawaj po łyżce wątróbki z bułką. Masę wymieszaj z jajkami na twardo, prawdziwkami, natką i skórką cytrynową. Przypraw do smaku solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.

  5. Z białek i szczypty soli ubij mikserem sztywną pianę. Delikatnie połącz ją z farszem. Masę mięsną równomiernie rozsmaruj na mostku. Zwiń i obwiąż bawełnianą nitką. W brytfance rozgrzej olej, obsmaż na nim pieczeń.

  6. Następnie wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz około 90 minut. W trakcie pieczenia podlewaj pieczeń sosem z dna brytfanki.

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń