Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki bananowe z czekoladowymi zakrętasami - przepis

Muffinki bananowe z czekoladowymi zakrętasami - przepis

Autor:

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2939

Dodano:

Odsłon: 5511

Muffinki są bardzo smaczne, bananowe z wyczuwalnym smakiem gorzkiej czekolady. Zapach podczas pieczenia wydobywał się niesamowity.

Składniki

  • 240 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 200g roztopionego masła
  • 120g cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 duży banan
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 30g roztopionej gorzkiej czekolady
  • DODATKOWO: 1 banan, pokrojony na plasterki
5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. W miseczce kroimy banana i dodajemy łyżeczkę soku z cytryny, widelcem miażdżymy na puree. Do kolejnej miseczki dodajemy jajka oraz cukier i miksujemy na jasną i puszystą masę. Następnie dodajemy ekstrakt i puree z banana, ponownie miksujemy. Mąkę połączoną razem z proszkiem oraz solą dodajemy stopniowo do wcześniej przygotowanej masy. Na koniec dodajemy roztopione masło, miksując do uzyskania jednolitej masy. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i przelewamy do ¾ wysokości. Dodajemy na wierzch każdej muffinki po kleksie z gorzkiej czekolady, patyczkiem lub wykałaczką lekko rozprowadzamy tworząc zakrętasy oraz po plasterku banana. Pieczemy w temp. 180 C przez 25-30 min. do ze złocenia wierzchu. Smacznego. ILOŚĆ: ok. 12 muffinek

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 20 czerwca 2012 Bardzo mi milo, że skorzystałaś z mojego przepisu i mam nadzieję, że zajrzysz czasem na mojego bloga www.ilovebake.pl
Pozdrowienia

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

grazka950 20 czerwca 2012 Ponieważ bardzo lubię muffinki te dzisiaj zostały upieczone wśród 4 innych o różnych smakach, Twoje wyszły bardzo fajnie, a to połączenie aromatu banana i czekolady rewelka!!! ( nie chciało mi się rozpuszczać czekolady w miseczce więc przecięłam kostkę na 4 części i powciskałam do ciasta i też się rozpuściła) pozdrawiam :-)))

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ilovebakepl 07 czerwca 2012 Dziękuję za miły post. To prawda staram się wykorzystywać jak najlepsze produkty:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 07 czerwca 2012 Tajemnicą Twoich wypieków jest to, że używasz masła, prawdziwej wanilii, nie stosujesz półśrodków, a to w cieście
wyczuwa się. Następny przepis do zrobienia. Polecam Twój blog moim znajomym.. Pozdrawiam.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń