Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki dyniowe z serkowym kremem

Muffinki dyniowe z serkowym kremem

Autor: cocoblame

Przepisów i artykułów: 28 Ocena: 444

Dodano: 19.10.2012

Odsłon: 2409

Jesienne muffinki o korzennym aromacie.

Składniki

> 6 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Puree : Dynie(najlepiej z przedziału 5-10kg) wydrążyć, pokroić na kilku centymetrowe kawałki, rozłożyć na blasze i piec przez ok 20 aż będzie całkiem miękka. Wystudzić, oddzielić skórkę od miąszu, zmiksować na bardzo gładką masę, przełożyć do słoików.

  2. Muffinki: 20 min przed pieczeniem wyciągnąć z lodówki masło i jajka żeby podczas przygotowywania były w temperaturze pokojowej. Po upływie togo czasu masło ubić na gładką masę z cukrami,ciągle ubijając dodawać po kolei jajka, następnie puree z dyni i maślankę. W osobnej misce wymieszać mąkę, przyprawę do dyni(przepis w następnym punkcie), proszek do pieczenia, cukier z wanilią i sodę. Połączyć na niskich obrotach zawartości z obu misek do momentu ładnego połączenia się wszystkich składników. Wyłożyć formę do muffinek papilotkami a papilotki masa do 3/4 wysokości. Babeczki piec przez 20 min w temp 180*(do tzw suchego patyczka)

  3. Krem: Masło ubić z cukrami na gładką masę, dodać serek kremowy, ewentualnie dosłodzić cukrem pudrem lub doprawić odrobiną mielonego cynamonu. Gotowym frostingiem dekorować wierzch wystudzonych babeczek.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ibra 02 lutego 2015 a ja kocham dynię i wszystkie przepisy jej dotyczące.Dziękuję Ci za przepis.A przecier z dyni "przyda się" na zaś.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

mala_black 19 października 2012 Za duzo pracy ,ja lubie przepisy łatwe i przyjemne ,zreszta co do dyni ,nie cierpię jej !

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń