Do góry

Desery Przepis na:

Muffinki jabłkowe z dużą ilością kruszonki

Muffinki jabłkowe z dużą ilością kruszonki

Autor:

Przepisów i artykułów: 171 Ocena: 3102

Dodano:

Odsłon: 4176

Mam książki kucharskie, jednak to z internetu korzystam częściej. Czemu? Może po prostu szybciej, może większy wybór. Jednak tym razem było inaczej. Urzekło mnie zdjęcie, rozbawiła historia – zrobiłam. Przepis wymaga kilku modyfikacji, które zaznaczę poniżej. Pochodzi on z Wielkiej Księgi z Wypiekami wydanej pod patronatem Delecty i Bakallandu. Idea była prosta – zebranie jak największej ilości domowych sprawdzonych przepisów wraz z historiami im towarzyszącymi. To jedna z nich… ;)

Składniki

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej (w oryginale pszenna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 200 g cukru (w oryginale 325g brązowego)
  • 250 ml zsiadłego mleka lub jogurtu (lub szklanka mleka zakwaszona sokiem z 1/2 cytryny)
  • skórka otarta z 1/2 cytryny
  • 1 jajko
  • 175 ml oleju (u mnie rzepakowy)
  • 2 - 3 jabłka
  • Kruszonka:
  • 3 łyzki masła
  • 2 łyżki cukru
  • 4 - 5 czubatych łyżek mąki pszennej pełnozarnistej
  • +2/3 szklanki orzechów włoskich
3-4 os. 15 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, cynamon, proszek mieszamy w jednej misce.

  2. Jajko rozbijamy widelcem i dodajemy zsiadłe mleko/jogurt (lub mleko z cytryną), olej i dodajemy stopniowo sypki składniki wraz z solą. Ja zrobiłam to widelcem, nie potrzeba miksera.

  3. Foremki na muffinki wykładamy papierem do pieczenia lub papilotkami i wlewamy do 2/3 wysokości ciasto. Na cieście układamy jabłka pokrojone w kosteczkę i posypujemy siekanymi orzechami.

  4. Składniki na kruszonkę zagniatamy i posypujemy babeczki. Możemy też upiec to ciasto w keksówce, w formie ciasta-babki. Ja wypróbowałam tak i tak.

  5. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Izabela87 10 marca 2016 Robi się je ekspresowo i są przepyszne :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń