Do góry

Desery Przepis na:

muffinki musli

muffinki musli

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 2131

Dodano:

Odsłon: 610

Muffinki musli. Jak slodkie buleczki :):) na sniadanie idealne, zawieraja same zdrowe potrzebne skladniki na rozpoczecie dnia, no moze oprocz cukru ;)

Składniki

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1/4 szklanki posiekanych orzechów - można dać orzechy, suszone owoce, czekoladę lub np skórkę pomarańczową
  • 1 garść rodzynek
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
  • solidna szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia - czasem zastępuję 1/2 łyżeczki sody
  • 3 całe jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • 50 g masła
> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Siekam orzechy tak, by były przyjemne do jedzenia po upieczeniu. Do szklanki wsypuję 3/4 szklanki płatków owsianych oraz orzechy. Dodaję wiórki kokosowe, mąkę, sól, proszek do pieczenia i rodzynki –dokładnie mieszam. Gdyby suszone owoce były sklejone, to je teraz rozdzielam –obtoczą się pojedynczo w mące, dzięki czemu nie zbrylują się w cieście i upieką się osobno.
    Roztapiam masło –ma być płynne, ale nie gorące (można w mikrofalówce, kilkadziesiąt sekund powinno wystarczyć).
    Do drugiej miski wbijam całe jajka, dosypuję cukier i miksuję do czasu, aż jajka pojaśnieją, zwiększą objętość i staną się puszyste. Dodaję jogurt, roztopione masło i mieszam.
    Do miski ze składnikami mokrymi dosypuję składniki sypkie i szybko mieszam do połączenia zawartości obu misek. Mieszam od dna, szybko, wręcz niedbale i nie za długo. Przekładam ciasto do blaszki na muffinki. Wstawiam do rozgrzanego piekarnika i piekę w 180-200 st. przez ok. 20 minut. - zależy od piekarnika. Smacznego!;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń